Olen jo jonkin aikaa katsellut juuresta valmistettavien leipien ohjeita. Kodin kuvalehdestä otin viimein ruisleivän ohjeen ja aloin kasvatella juurta. Aluksi oli 2 dl ruisjauhoa ja 2 dl vettä. Päivittäin kaadetaan puolet pois ja lisätään desi kumpaakin. Muutaman päivän päästä juuri tosiaan alkoi käydä ja aloin innolla odottaa leipomisen hetkeä.

Ensimmäisen kerran valmistin leivät täysin ohjeen mukaan. Valmiseen juureen lisätään 2 dl vettä, n. 2tl suolaa ja n. 10 dl ruijauhoja, osa karkeita. Taikinan annetaan kohota kolmisen tuntia, jonka jälkeen siitä leivotaan kolme reikäleipää. Kohotetaan 1-2 h ja paistetaan 175 asteessa 30 minuuttia. Paiston puolivälissä sumutellaan leiville ja uuniin vettä. Paistuneet leivät kiedotaan leivinliinaan jotta kuori pehmenisi.

Tulos oli ihan oivallinen. Kulhoon jääneiden taikinanrippeiden seuraksi laitoin leivinpöydältä kaavitut jauhot ja hieman vettä, juuri sai jatkaa elämäänsä. Seuraavana päivänä juuri kuplikin jo todella hyvin ja kasvatin sitä vain pari päivää. Toisen kerran käytin samaa ohjetta, mutta käytin ainoastaan hienoa ruisjauhoa. Leivoin taikinasta kaksi reikäleipää ja muutamia leipäsiä. Leipäset hävisivät lähes saman tien paistamisen jälkeen ja reikäleivätkin syötiin seuraavana päivänä loppuun.. Onneksi jatkoin juurta edelleen.

Tälläkin kertaa kasvatin juurta kolme päivää. Jostain luin, että kolmen päivän välein leivottuna juuri säilyy vuosia. Olen selvästikin jo kiintynyt juureeni, katsotaan kuinkahan kauan jaksan vouhottaa :) Kuitenkin, tällä kertaa lisäsin juureen 2 dl vettä, 2,5 tl suolaa, 1 dl kaljamaltaita, 2-3 dl karkeita ruisjauhoja ja lopun edestä hienoja ruisjauhoja. Taikinasta tuli kasa pieniä leipäsiä ja yksi reikäleipä.